úterý 10. března 2015

Mission Accomplished. A co dál?

V úterý 9. února odpoledne byl splněn cíl projektu a vybralo se 99 000 Kč. Bomba!

Pořád jsou tu ale důvody, proč posílat peníze (nové odměny a stretchgoal). Viz stránka na Startovači.

Znamená to, že právě horečně zajišťuji letenky a ubytování na začátek května, což není úplně legrace, neboť tou dobou probíhá v Japonsku tzv. "Golden Week", kdy jsou všechny hotely nabité turisty z venkova. A kdybych nestihl květen, museli bychom letět až po skončení letních veder, na podzim, kdy v Japonsku dost prší.


Akutní je ale ještě jedna věc: Začít shánět potřebnou techniku, vybrat si tu nejvhodnější a tu si pak půjčit / koupit na samotnou akci.

Nejaktuálnější z toho je kamera a její stabilizátor. Dovolte mi krátce nastínit:

Základem natáčení by mělo dle mých představ být to, že budu mobilní, nenápadný a schopný improvizace. Proto jsem nechtěl s sebou mít kameramana (i když mi byl nabídnut) a proto chci mít co nejmenší a nejméně nápadnou kameru, která se snadno vejde do batůžku. Současně ale chci mít co nejkvalitnější kameru, což je samozřejmě navzájem v rozporu a bude potřeba najít nějaký kompromis.

V současné době zkouším maličké kamery / digitální foťáky, které váží pár deka a jsou schopné natáčet ve Full HD, s ucházejícím obrazem a víceméně "s automatickým nastavením". Abych mohl například vlítnout mezi lidi, jednu minutu natáčet, odejít, a většina těch lidí si ani nevšimla, že jsem mezi nimi natáčel. Budu samozřejmě natáčet i sekvence, kde si dám více záležet na nastavení kamery a budu používat stativ / přisvětlení, ale většina záběrů by měla být "guerilla" (většina magie nastane až při postprodukci).

Za úplně nejdůležitější považuji v tuto chvíli vyřešit stabilizaci této kamery při držení v ruce. To znamená, buď objevit nějaký extra super speciálně stabilizovaný model, nebo použít stabilizační držák, například něco takového:

(Čímž nechci naznačovat, že použiji kameru GoPro. Jde mi o ten stabilizátor pod ní!)

Tohle je nejlacinější model za 2000 Kč, ale existuje spousta složitějších, která např. obsahují motorem poháněné gyroskopy a stojí přes 10 000 Kč. Hlavní problém v tuto chvíli je, že si potřebuji pár takovýchto přístrojů důkladně vyzkoušet s 300-500 gramů těžkými kamerami a foťáky a najít kombinaci, která pro mě bude nejideálnější.

Pokud něco podobného vlastníte a můžete zapůjčit, ozvěte se mi. Dík.